Saturday, 26 March 2011

Setahun Jagung

26 Mac 2010
Atas saranan seorang rakan:

"Mal, tulis la blog. Nanti aku baca"


Sudah setahun usia si encik senyum.....


Tuesday, 22 March 2011

Dulu Saya Benci Pengawas!!

Dulu,
Zaman sekolah rendah,
Saya benci sungguh dengan pengawas,
Sebab setiap kali sekolah buat spot-check,
Rambut panjang ke,
Kuku panjang ke,
Bawak gameboy gi sekolah ke,
Bawak digimon gi sekolah ke,
Mesti pengawas terlepas.....

Maklumlah,
Cikgu suruh pengawas check murid2,
Tapi takde sapa check pengawas...

Bile dah masuk sekolah menengah,
Lagilah panas dengan pengawas,
Sapa ada kabel baik dengan pengawas,
Handphone, MP3, dan segala barang "haram",
Soh pengawas simpan masa spot-check,
Confirm lepas,
Super Corrupt.....

Namun begitu,
Saya ditakdirkan untuk menjadi pengawas,
Ketika di SBPI Gombak,
Entah macam mana boleh jadi pengawas....

Dikenali dengan perangai tidur selepas subuh,
Maklumlah asrama subuh mesti on-time,
Sebab hampir setiap hari warden bawak hanger libas budak yang bergelumang dalam selimut lagi,
Maka kadang kala terlajak tidur sehingga pukul 7,
Kelam kabut nak bersiap,
Maka pukul 7.15 baru sampai perhimpunan,

Macam biasa,
Mesti kantoi dengan cikgu yang buat check kalau-kalau ada budak yang masih di asrama,

Cikgu: Ni kenapa lambat?

Akmal: Saya jaga asrama tadi cikgu, tunggu semua budak keluar dulu.

Cikgu: Cepat, assembly dah mula

Tengok,
Super Corrupt

**********************

Bercakap memang senang,
Sangat senang,
Cakap pengawas salah guna kuasa,
Bila kau dapat kuasa,
Kau pon sama....

**********************

Ramai orang suka kutuk orang,
Lagi-lagi pemimpin negara,

Nanti,
Baca sampai habis dulu,
Nanti ada yang kata saya ni backing kerajaan...

Dulu,
Ada seorang postgrad pernah mengingatkan:

"Kita sekarang duduk dalam halaqah kecik-kecik ni, tengok orang salah guna kuasa. Kita sekarang xde kuasa senang la kita cakap"


Ingin saya berkongsi cerita,
Seorang pegawai kerajaan yang sangat saya kenal,
Pegawai ini mempunyai kepercayaan dari orang atasan,
Untuk me"review" projek2 bagi sebuah organisasi kerajaan ini,

Maka apa yang di"review" oleh pegawai ini,
Pastinya mendapat kelulusan pihak atasan...

Maka ramailah manusia yang mengaku sahabat,
Mengaku saudara,
Datang menawarkan pelbagai jenis "hadiah",

Ditawarkan perabot rumah penuh dari pagar depan sehingga pintu belakang,
Dijawabnya:
"Tak pelah encik, rumah saya pon dah lengkap perabot. Rumah saya pon tak besar mana"

Ditawarkan set golf,
Dijawabnya:
"Tak pelah encik, saya tak main golf"

Ditawarkan untuk belanja makan,
Dijawabnya:
"Saya sibukla sekarang, lagipon saya dah makan tadi"

Sehingga satu hari,
Pegawai ini terpaksa mendengar ini:
"Bodoh punya manusia, orang nak bagi hidup senang tak mahu"


Namun,
Cekap mereka ini membuat kerja,
Pernah sekali saya dan pegawai kerajaan ini sarapan bersama,
Ketika hendak membayar di kaunter mamak itu berkata:
"Incik, tadi itu orang pakai baju batik sudah bayar sama incik punya makan"

Pegawai kerajaan itu berkata:
"Lain kali an-ne, jangan bagi lain orang bayar saya punya makan"

Tengok,
Susah kan ada kuasa,
Itu baru kuasa memberi review,
Belum kuasa meluluskan...

Kita asyik tengok orang corrupt,
Kita corrupt kita lupa,

Contoh,
Budak scholar kerajaan,
Guna duit kerajaan beli PS3, Wii, XBox,
Itu tak corrupt???
Baru jadi scholar kerajaan...

Mestilah saya kata tak,
Sebab saya kata itu duit gaji,
Hak merekalah nak beli apa,

Cuba bagitahu dekat orang kampung,
Yang kita scholar kerajaan,
Pastu kita beli mainan,
Pastu kita sibuk kata orang kerajaan sibuk makan duit kerajaan,
Sampai ada orang kampung nak beli susu anak pon tak cukup...

Atau,
Sebab saya ada Wii,
Maka saya kata,
Hak sayalah, itu duit saya...

Tengok,
Super Corrupt...

*************************

Bukan saya nak kata corrupt itu boleh,
Tapi saya nak kata,
Kita sibuk kutuk pemimpin negara,
Wanita puakala,
Lelaki Tua tak sedar dirilah,
Padahal bila kita dapat duit dan kuasa,
Kita dua kali lima..


Mungkin ada yang kata:
"Aku yakin kalau aku dapat kuasa aku tak akan corrupt mal"

Saya balas:
"Alhamdulillah, Malaysia perlukan pemimpin negara macam ko. Aku sanggup turun kempen untuk orang macam ko"



"Hate the sins, not the sinner"
"Bencilah dosa yang dilakukan, bukan pendosa"


Sebab kita bukan penghukum,
Kita hanya perlu menyampaikan kebenaran,


p/s: dah lama benda ni ada dalam draft folder. Tapi bila aku tengok ko semakin suka kutuk orang, aku nak tegur depan2 aku takut tersalah cakap pastu nnt ko kecik hati. So bro, nah..

p/s2: so bro, kalau aku ada buat salah pon jangan segan mau tegur. Terima kasih kejut subuh itu hari 

=)

Wednesday, 16 March 2011

Wooop!!!! Piyaaap!!!!

Wooop!!!!  Piyaaap!!!!
Begitulah bunyi sorakan penyokong Malaysia,
Tatkala pemain-pemain Malaysia men"smash" bulu tangkis...

Idea untuk menonton Terbuka England,
Mula datang apabila pasukan bola Dunkirk Jaya,
Berhasrat untuk tidak menyertai Sheffield Games,
Dengan alasan berehat dari arena bola sepak buat seketika,
Dan juga memberi ruang kepada pemain2 supaya pulih,
Sebelum menjelangnya Warwick Games....

Dengan itu aku pon mula bertanyakan akan tiket untuk ke All England,
Di"sms" rakan-rakan seantero UK berkenaan tiket,
Di"status"kan dalam facebook mengenai tiket itu,
Bak kata pepatah:

"Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu"


Mestilah Allah yang tahu,
Oleh itu kita kena usaha...

Maka dengan tidak semena-mena seorang rakan mengoment (comment) statusnya,
Berkata dia ada tiket final, kalau mahu bagitahu...

**********************************

Aku lari dari Block 4 tempat duduk aku,
Sebab xde kawan,
Yela kan, datang sorang2 naik kereta dari Notts,
Pastu aku pon lari ke Block 5,
Yang penuh dengan penyokong Malaysia,

Ini hanya 3 orang dari ratusan yang hadir


Entah macam mana ada kompang pulak dekat dengan seat aku,
Memang berkompangla aku sepanjang perlawanan....

Dipendekkan cerita,
Double kalah, Chong Wei menang,
Tapi apa yang aku perasan,
Dalam National Indoor Arena tu,
Semua bangsa rakyat Malaysia ada,
Cina ada,
India ada,
Melayu ada...

Semua sama-sama jerit,
Malaysia Boleh!!!
Come On Datuk!!!

Semua sama-sama nyanyi lagu,
Inilah barisan kita,
Lagu ole-ole (lagu world cup ricky martin tu)
Lagu negaraku

Tengok, aku masuk tv. (Yang jersey Malaysia belakang bendera)
Popular la aku lepas ni


Tengok dekat minit 1.00 hingga 1.04 kalau tak percaya ada muka aku.
Kalau tak boleh terus ke minit 3.30 untuk tengok match


Kan aku dah kata dulu,
Sukan boleh menyatupadukan kita,
Letaklah dekat dalam gelanggang tu,
Nama Muthusamy ke,
Nama Ah Chong ke,
Nama Abu ke,
Mesti tetap akan disokong,
Tanpa sebarang kompromi....

Kau tengok, ada satu bangsa yang xde. Lain sume ada. Cube teka.
Jawapan dye bangsawan (boo, x lawak pon)


Aku percaya bahawa sukan dapat menyatupadukan manusia,
Pasal tu aku jadi Sports Secretary,
Ngan Director Notts Games,
Sebab aku nak satupadukan manusia..
(ok, ni tipu. Padahal nak bagi CV lawa)

Namun begitu ada dua sikap rakyat Malaysia yang kurang digemari,

Sikap satu:
Sibuk nak pergi Terbuka England,
Terbuka Malaysia pernah pergi??
Aku pon tak pernah pergi

Sikap dua:
Lepas double kalah,
Ramai yang tak yakin dengan Chong Wei,
Mereka kata harap double ni je la kalau nak menang pon,
Termasuk bapaku sendiri,

Bapaku berada di kampung,
Atas urusan yang aku terlupa nak tanya,
Jadi tiada astro dan internet,
Maka tidak dapat menonton siaran langsung,
Jadi aku perlu meng"update" selepas perlawanan..

Ini perbualan aku dan bapaku:

Akmal: Ayah, match Chong Wei dah habis.
Ayah: Ha, kalah?
Akmal: Chong Wei power kot. Straight set. 21-17. 21-17.
Ayah: Aduh, rugi tak tengok.

Padahal,
Bapaku selalu berpesan,
Belum masuk padang jangan fikir mesti kalah,
Kalau tidak nanti belum main dah kalah...

Sebenarnya bapaku peminat Chong Wei number 2,
Namun setelah Chong Wei dijinakkan pada Olimpik lalu,
Bapakku mula hilang minat..

Sapa peminat number 1?
Mesti korang ingat aku,
Bukan2, mestilah Girlfren dye,
Wong Mew Choo

Jadi,
Siapa kata sukan hanya aktiviti yang memenatkan?
Aktiviti yang hanya memberi peluh dan kotoran?

Majulah sukan untuk negara

Sepatutnya ni gambar KMB, tp Kolej lain pon boleh

Ni sepatutnya gambar orang Southampton, 
tapi Nottingham pon boleh

Malaysia Boleh 

=)

Tuesday, 8 March 2011

I Do Bend The Ball Like Beckham (Anak Kecil ke Piala Perantau)

GBP 550, GBP 400, GBP 495, GBP 360,
Rata-rata harga quotation untuk menyewa bus 16 seater,
Untuk ke Piala Perantau 2011 di Manchester,
"Terlalu mahal"

Akhirnya berjaya mendapat harga serendah GBP300,
Dengan menggunakan skill menawar yang diajarkan ayahnya,
Anak kecil ini berjaya mendapat harga GBP280...

Namun begitu, 
Di saat malam sebelum perlawanan,
Ada 4 pemain yang menarik diri,
Satu sebab birthday adiknya,
Satu sebab komitmen dengan pasukan lain,
Satu sebab sakit badan,
Satu sebab anak kecil ini terlupa untuk memberitahu kepada pemain yang seorang itu...
Maka tinggal 12 pemain...

Mujur dipermudahkan urusan anak kecil ini dengan pembatalan kelas petang lepas Jumaat dengan tidak semena-mena oleh lecturer, 
Oleh itu bertungkus-lumuslah anak kecil ini mencari pengganti,
Dihubungi rakan serata UK,
Namun semuanya telah disambar oleh pasukan lain,
Maka masih 12 pemain....

Di ketika ini ada rakan yang membantu,
Dengan berkata:
"Jangan stress mal, boleh dapat orang lagi ni"

Atau berkata:
"Yang bagi kita menang bukan pemain bola, tapi Allah"

Ada juga yang berkata:
"Itulah, kau lambat confirm dengan player"
(padahal semua player telah diberitahu 1 minggu awal, ada setengah tu 2 minggu)

Tapi tak apalah,
Dapat apa berbalah,
Namun begitu anak kecil ini berjaya mendapatkan 2 pemain pada malam itu,
Maka sudah ada 14 pemain...

********************************

Di pagi Sabtu,
Seorang pemain telah terseliuh di dalam jamban di waktu pagi,
Seorang pula tidak reti untuk bangun pagi,
Maka kami bertolak dengan 12 orang pemain...

Ada yang berkata:
"Camne nak main mal ada 12 je?"

Ada juga yang berkata:
"Ko dah usaha cari orang mal, kalo ada 12 kita guna 12 orang ni je la. InsyaAllah"

Formula formasi terbaik dicari dengan hanya 12 pemain,
Risau anak kecil ini,
Sehingga setelah sampai di padang,
Anak kecil ini berkata fitting room mana?
Padahal dimaksudkan adalah changing room,
Gelak berdekah-dekah mereka,
Anak kecil ini tersenyum saja...


Perlawanan Pertama:
Seri (1-1)
Penuh amarah anak kecil ini bermain,
Habis satu padang dimarahinya,

Sehingga ditegur rakannya:
"Jangan marah player mal, nnt dye down"

Dijawabnya:
"Aku geram la. Susah nak kumpul orang"

Rakannya berkata kembali:
"Nasib baik dye datang, kalao tak?"

Tersilap konsep anak kecil ini,
Yang patut dimarahi adalah orang yang tidak datang,
Bukannya yang datang...


Perlawanan Kedua:
Seri (0-0)
Kelihatan ramai kenalan anak kecil ini,
Maka sebelum bermain tersenyum anak kecil ini melihat rakan2 di pasukan lawan...

Rakan-rakan ini mungkin juga boleh digelar,
Ikhwah Kita...

Namun begitu,
Dua kali anak kecil ini tergolek disepak kakinya,
Oleh mereka yang dikenali sebagai Ikhwah Kita,
Teringat anak kecil ini kata-kata rakannya:
"Kadang-kadang diorang ni main bola jadi lupa diri"


Perlawanan Ketiga:
Menang (1-0)
Pemenang perlawanan ini akan layak ke suku akhir,
Maka ianya sangat sengit,
Dipenuhi dengan adegan menyepak kaki

Namun begitu di separuh masa kedua,
Anak kecil ini mengambil sepakan percuma,
Dilihat kepada angin yang kuat,
Dicubakan sahaja meledakkan bola ke arah gol,
Siapa tahu hasilnya sepakan itu masuk ke dalam gol...

Menjerit anak kecil ini,
Gooooolllllllllllllllllllllllll!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sambil berlari memeluk rakan-rakannya,
Namun begitu datang seorang rakan dan berkata:

"Ingat Akmal, gol itu Allah yang beri. Tetapi awaklah sebabnya bola tu masuk gol, maka ucap Alhamdulillah"

Terdiam anak kecil ini,
Tatkala bola itu masuk ke dalam gawang,
Jeritan yang dikeluarkan,
Sepatutnya Alhamdulillah..

Namun begitu,
Tersenyum juga anak kecil ini,
Sehingga diusik rakan yang lain,

"Eh, tadi bukan main monyok lagi. Sekarang dah happy"



Sebelum perlawanan suku akhir,
Terjumpa dengan seorang pemain dari pasukan perlawanan ketiga,
Gaya seorang postgrad dan dia berkata:


"Oh, kau ni capitan team oren tadi. Abang respek la team korang, main elok je takde sepak kaki orang, takda marah-marah referee. Kitorang panggil korang ni team berkat"





Suku Akhir:
Seri (0-0)

Perlawanan berlanjutan sehingga masa tambahan,
4 pemain bermain dalam keadaan kaki cramp,
Saat anak kecil ini cramp,
Diberitahu oleh pasukan lawan:
"Keluarkanlah dia ni, tukar dengan orang lain"

Dijawab oleh rakan anak kecil:
"Kami takde player dah, semua dah injured"

Perlawanan diakhiri dengan sepakan penalti,
Pasukan anak kecil ini kecundang dengan jaringan 3-2


Jadi,
Siapa kata bermain bola tiada pengajaran???

Skuad Piala Perantau 2011

=)