Thursday, 11 August 2011

Minum Teh Bersama Mehmet Ali

Sebenarnya mencari-cari topik yang sesuai untuk diupdate,
Namun ketiadaan idea,
Idea ada namun tidak relevan dengan Ramadhan,
Maka berceritalah saya mengenai peristiwa hari ini...

Hari ini bersembahyang terawih di surau berdekatan rumah,
Hari ini ada tazkirah selepas terawih,
Surau kami buat lapan je lepas tu wittir,
Selalunya moreh terus tetapi hari ini ada tazkirah pendek,
Daripada pihak KAGAT...

Namun begitu,
Aku dan 2 lagi rakan selepas wittir,
Pergi mengerjakan moreh dahulu,
Jika tidak nanti habis pula,
Mana tahu ada kuih peria, popia,
Wah, feveret tu...

Cadangannya selepas moreh masuk kembali ke surau untuk mendengar tazkirah,
Sedang kami meminum teh hidangan surau itu,
Datang seorang pakcik berbangsa Arab duduk di sebelah saya,
Sambil memberi salam,
Beliau berkata:

"Apa khabar??"

Sangkaan aku ini mesti orang arab yang hanya tahu


"Apa khabar, terima kasih dan bagus"


Tiga perkataan yang selalunya pelancong mesti tahu,
Namun sangkaan aku meleset,
Petah orang arab ini berbahasa melayu,
Beliau memperkenalkan diri dalam bahasa melayu,
Lalu bertanyakan kami akan nama kami..

Dia bertanya adakah kami orang Malaysia?
Dan aku pon membalas soalannya dengan bertanyakan dia dari mane,
Di jawabnya Turki terus spontan aku berkata:

"Saya pernah pergi Turki!!"

Alangkah terkejutnya dye,
Ditanyakan tempat yang aku pergi,
Aku pon memberitahu bahawa aku pernah ke Istanbul, Cappadocia, Pamukkale, Konya,
Dia pon memberitahu dye tinggal di South Turkey,
Aku menyebutkan Antalya,
Katanya: "Dekat2."

********************


Ali pon cerita yang die datang untuk belajar,
Bulan depan masuk UKM,
Sambung belajar bidang History,
Dye tanya member aku belajar mana,
Bila tahu member aku tu universiti,
Terkejut dye,
Katanya:

Saya ingat kamu "high school"

Bila sampai kepada aku,
Dye juga terkejut aku pelajar universiti,
Katanya:

"Melayu muka nampak ....... young"

Aku ingat dye nak kata "budak" tadi,
Wahaha...

****************


Aku juga bertanyakan bagaimana dia belajar bahasa Melayu,
Katanya belajar sendiri,
Dan menonton televisyen,
Yang paling menyeronokkan rancangan kegemarannya adalah:

"Upin dan Ipin"

Berdekah-dekah kami gelak mendengarkan pengakuan Ali,
Kata Ali:

"Upin dan Ipin sangat Melayu"

Ali juga memberitahu Upin dan Ipin telah ditukar bahasa ke bahasa Turki,
Dan ditayangkan di Turki,
Aku tanya mane lagi best?
Ali jawab:

"Saya suka "original" Melayu Upin Ipin"


****************

Dalam kami bersembang,
Ali ada jugak campur2 English,
So kami sembang bahasa rojak,
Lagi dua member aku diam je,
Entah kenapa tak tau,

Aku pon rasa lagi selesa kalau sembang English,
Tapi Ali berusaha nak cakap Melayu jugak,
So, aku pon cakap melayu semudah mungkin,
Ali selalu lupa "always" dalam melayu apa,
Adalah dalam 3 kali aku bgtau "Selalu"

Kemudian Ali kata:

"Sometimes itu kadang-kadang dan barang-barang?"

Aku cuba meneka apa itu barang-barang,
Hahaha, aku ketawa,
Sambil berkata:

"Jarang-jarang bukan barang-barang"


Ali bagi contoh mudah tentang bahasa Melayu,
Ali kata:

"Melayu kalau mahu "plural" senang"


"Contoh: kawan-kawan, meja-meja. Kalo english tambah s"


"Kalo turki tambah "lar"


"Contoh cocuk itu child, cocuklar itu plural"

Menarik perkongsian Ali

****************

Ali bercerita lagi bahawa orang turki suka minum teh,
Aku pon menambah dengan mengatakan mereka minum dengan cawan kecil,


"Satu Lira segelas"

Aku juga mengatakan Elma Cay (Teh Apple) paling sedap,
Aku juga cerita Kebab Ikan dekat Istanbul sedap,
Ali kata dye tak pernah dengar Kebab Ikan,
Bila aku kata Ikan dan Roti makan atas bot goyang-goyang tepi laut,
Ali kata:


"Oooo, dekat Bhosforus"

Aku mengangguk.

**************

Sedang kami rancak bersembang,
Datang seorang pakcik yang juga ponteng tazkirah menegur Ali,


"Where are you from?"

Ali menjawab Turki
Lalu pakcik itu memandang kami dengan berkata:

"Oh, dia ni orang turki"

Agaknya pakcik tu tak sedar yang kami sedang bersembang dalam bahasa melayu,
Pahamlah Ali apa yang pakcik tu katakan,

"Where you live" pakcik tu tanya lagi


"Dekat Idaman Plaza" jawab Ali

Akhirnya pakcik tu sedar Ali boleh berbahasa Melayu..

Last2 pakcik tu cakap,

"Ada satu perempuan turki boleh cakap melayu jugak dekat2 sini"


Sambil2 itu menunjukkan tangan "good" kepada Ali,

Ali gelak diselangi "MasyaAllah"

Aku agak geram dengan pakcik tu,
Orang baik nya sembang dye boleh plak cerita pompuan sini,

Aku nampak Ali macam tak faham sangat apa yang pakcik tu cuba cakap,
Aku takut Ali paham lain,
Aku pon explain kat Ali:

"What he meant was there's a turkish girl here that speak Malay as you do"

Ali pon terperanjat sambil berkata:

"Ada?.. Siapa?"

Kan aku dah kata Ali tak faham apa pakcik tu cakap...

**********************

Macam-macam lagi kami sembang,
Tapi aku tak ingat semua,
Yang paling seronok,
Tahu-tahu tazkirah dah habis,
Orang pon dah berduyun-duyun menyerang moreh,
Ali minta diri untuk pulang,
Kami pon bertukar nombor telefon dan akaun facebook,
Sebelum pulang,
Aku yang excited lebih ni mintak nak bergambar,


Mehmet Ali


Ali berkata:

"Seronok berkenalan dengan kamu. Satu hari kita boleh Iftar"

Aku tersenyum


=)
.

4 comments:

  1. x fhm psl perempuan turki tu.

    ReplyDelete
  2. first paragrph mmg kelakar..

    moreh tu apa ye dlm bahasa standard?

    ReplyDelete
  3. subhanallah, memang kool lah!!!
    pengalaman menarik yang Allah kasi kan?
    masyaAllah..=)

    ReplyDelete
  4. anonimus: tak faham ape ye?

    anonimus: ntah, moreh tu makan lepas terawih. Makan + terawih = moreh hahaha

    anonimus: yup =)

    ReplyDelete