Tuesday, 27 July 2010

Semua Brand Pon Same

Kononnya Sony...
Barang menarik dan menawan,
Harga yang mahal namun tetap tertawan...
Tp laptopku rosak juga,
Baru amik dr service center hari ini,
Stengah jam kemudian rosak kembali...

Kononnya Apple,
Memang bergaya ber"gadget" Apple,
Namun ada Macbook yang rosak keyboardnya,
Bukan satu dua tapi kesemua jenis yang sama....

Kononnya Acer,
Bermotokan: "Komputer NO 1 di Malaysia",
Harga yang sangat murah,
Mampu dimiliki setiap insan...
Namun begitu bermasalah pada scrin...

Kononnya Compaq,
Hitam bergaya si encik Compaq,
Namun begitu,
Motherboard nya mudah terbakar...

Tiada produk yang sempurna,
Ada yang kata SOny bagus,
Ada yang kata Apple bagus,
Ada yang kata Acer bagus,
Ada yang kata Compaq bagus,

Kenapa produk2 ini tidak sempurna??
Sebab....
Ia diciptakan makhluk bernama manusia,
Yang tidak sempurna



p/s: mood geram VAIO kecintaan rosak kembali. ACER jugak yang tahan dah 3 tahun.

Friday, 23 July 2010

Awek VS Mak Bapak

Awek VS Mak Bapak....
Awek Versus Mak Bapak....
Lu orang rasa sape menang??

Lu orang lahir2 sudah ada mak bapak,
Tp lu orang lahir2 sudah ada awek ka?
Mestila xdekan?
Kenala ngorat bagai sume kan?
Itu pasal lu sayang awek lu lebih dari mak bapak lu...

Awek lu orang masakkan lu orang ayam goreng,
Lu pon ucap terima kasih sama awek lu,
Pastu lu cakap lu manusia beruntung dapat awek cam awek lu,
Haiya,
Hari-hari mak lu masak ayam, ikan, sotong, kambing sume
Lu ada pernah terima kasih sama emak lu?
Kalo belum terima kasih, pegi buat la,
Nnt lu sambung bace lg...

Tp mesti lu degil,
Lu mesti tengah teruskan bace blog gua,
Gua tau blog gua best ha.. tape2

Lu calling2 awek lu hari2 ha,
Sampai bil telepon sama dengan RM143.97,
Lu kasi tau awek lu bil talipon naik,
Awek lu kasi RM50 ringgit buat support lu bayar bil,
Mesti lu terharukan?
Lu rasa awek lu sangat pemurah hati,
Haiya,
Bapak lu kasi duit belanja sekolah,
Dari tadika sampai kolej,
Kemudian beli basikal ka, komputer ka,
Itu macam pon lu orang xde rasa bapak lu orang pemurah ka?
Pemurah maaa

Lu pening2 kepala awek lu beli panadol actifast ha,
Kelegaan dua kali lebih pantas,
Lu mesti rasa awek lu caring sama lu kan?
Haiya,
Masa lu masuk hospital denggi ka, sakit cirit ka, operation ka,
Sapa jaga lu?
Itu orang lu tak rasa begitu caring ke?
Caring maaa

Awek lu marah sbb kononnya lu wat silap,
Lu rasa awek lu sangat menjaga peribadi,
Dapat membimbing ha, bagus2
Tp jikalau bapa dan mama lu kasi lu rotan,
Lu rasa mereka kejam,
Silap maaa,
Merekala yang membentuk peribadi lu dgn rotan bulu ayam itu
Lu pon degil, kasi rotan baru dgr cakap
Padan muka maaa

Lu orang rasa sape menang?



p/s: x ditujukan spesifik kepada mane2 manusia ha.. Ini cerita rekaan maaa, gua mau kasi mesej
"Hargailah Ibu Bapa"

Thursday, 22 July 2010

Esok Update

Esok saya akan update blog...
Esok saya akan update blog...
Esok saya akan update blog...
Esok saya akan update blog...
Esok saya akan update blog...
Esok saya akan update blog...
Esok saya akan update blog...
Esok saya akan update blog...
Fuh!!
Insyaallah =)

Sunday, 18 July 2010

Mana Lebih Penting

Mana Lebih Penting,

Ada makcik naik basikal,
Sambil dukung anak kecik guna tgn kiri,
Tgn kanan pegang handle basikal,
Mana Lebih Penting??
Keselamatan anak atau dapat bersiar2 dengan anak??
Mestila dpt bersiar2 dgn anak lebih penting,
Nnt anak dah besar jangan harap nak kuar ngan mak bapak,
X macho kononnya, ceh!! podah!!

Ada orang naik motor,
Naik motor gila laju siap cilok2 lagi,
Mana Lebih Penting??
Nyawa anda dan orang sekeliling atau kepuasan menaiki motor super laju??
Mestila kepuasan menaiki motor super laju lebih penting,
Bak kata kawan gua:
"Lu nak rasa pegi syurga jom naik motor ngan gua"
Dapat smpi syurga beb naik motor ngan member gua ni,
Nak kontek number dye, halo2 sama gua

Ada orang pakai baju,
Tp macam x pakai baju,
Mana Lebih Penting??
Pujian atau Harga Diri??
Mestilah pujian lebih penting,
Bak kata member gua nmpk awek seksi:
"Pergh, body terbaik"
Suka ke laki cakap macam ni kat anda?
Kalo suke teruskan..

Ada orang ada awek,
Mana Lebih Penting??
Awek atau Mak Bapak??
Mestilah awek lebih penting,
Penat2 gua ngorat awek gua,
Lu brani kate awek x penting?

Ada orang baca blog gua,
Rasa gua bajet bagus,

Lu orang terasa apehal??
Gua bukan cakap pasal lu orang...
Eeee, malu je...

Thursday, 15 July 2010

Kata2 Hikmah Akmal Aliff


Akmal Aliff pernah berkata:

"Kadangkala, kesabaran perlu datang dengan kemaafan jika tidak akan menjadi dendam kesumat"

Contohla

Abu: Bodoh, sepak penalti pon x gol
Ali: (diam dan bersabar)

Kalau Ali hanya bersabar dan tidak memaafkan Abu kerna memanggilnya bodoh, barangkali persahabatan mereka akan gugur layu.

Kenapa kadang kala je, tak selalu?
Kalo bersabar beratur tggu giliran, nak maafkan sapa? Xda sape yang salah...=)


Wednesday, 14 July 2010

Perbualan

Semalam aku, ayah dan ibu keluar makan,
Makan nasi lemak 5 hengget sepinggan,
Mahal oo, (padahal 1 pound je kalo convert)
Tibe2 mak nmpk satu gadis remaja hisap rokok,
Baik punya siap main2 asap lg....

Mak: Ish budak2 skang..
Akmal: Ape kena ibu?
Mak: Kalo kamu bawak balik menantu macam tu, siapla..
Akmal: Hahaha, asal pulak? Cantik ape
Mak: Haish!!
Akmal: Pemikiran camni kite kena buang ibu, kolot ni... style orang dulu, kami sekarang moden
Ayah tersenyum lebar smbl minum air barli panas
Mak: Ish, jangan main2 la.....
Akmal: Hahaha


Style apa gadis2 hisap rokok, nampak macho =)
Sepah Raja Lawak pernah cakap:

"Hisap rokok ada kelebihannya, tak sempat tua dah mampos"

p/s: dulu muda2 ada la try2 skit tp x masuk la ngan gua... lu orang yg tegar tu kurang2 kan la =)

Monday, 12 July 2010

Pengalaman Umrahku 2 =)

Sambung cerita semalam
Semalam cerita ape??
Oooo... sini2 -----> semalamnye cerita

Hari ke-6 Sabtu
Kami mendaki Bukit Nur
Yang ada Gua Hira' di puncaknya...
Ingat Gua Hira'??
Ala yang nabi dpt surah Iqra' tu...
Ada wat dokumentari la konon2 pendakian.
Tp malas nak upload internet malaysia slow.. tggu balik UK insyaallah

Persediaan Pendakian

Kami bertolak selepas subuh seawal 6.30 pg,
Sbb nnt kalo da pukul 9 da panas sngt,
Pendakian memakan masa 45 minit campur rehat,
Penat oooo tp respek pakcik2 tua steady meady je panjat,
Ada makcik dah merangkak pon teruskan perjalanan...

Tp ada yang x best,
Masa nak masuk dalam gua hira' tu,
Sume orang rebut2,
Brape kali kami kena potong,
Penat2 bratur aleh2 kena tolak bgitu sahaja,
Ustaz kata:
"Umrah ini mendidik kita dengan bersabar"
Sabar je la =)

Da sampai puncak =)

Kecik je Gua Hira' adlh selebar cukup2 ntuk dua org solat,
Oleh itu ramaila manusia solat sunat dalam gua tu,
Nabi ada solat ke dalam gua tu?
X silap masa tu syariat solat pon xde lg...
Tp xpela bukan dosa pon smbhyang sunat..
Oh yer, bnyk monyet kat situ jd hati2 kalo bwk plastik

Kami pon pulang setelah penat lelah mendaki bukit nur itu,

Hari ke-7 Ahad
Kami bergerak ke Madinah,
Agak excited sebenarnya sbb org kata Makkah Madinah ni lain,
Tp sebelum sampai kami ditimpa musibah,
Tayar bas kami pancit atau lebih tepat lg meletup,


Tebabom!!!!!

Yang lagi menariknya di tempat tayar meletup tu ada plak kedai tayar,
Konspirasi?? Kebetulan mungkin =)

Sesampai di Madinah kami sembhyang asar di Masjid Nabawi
Cantik ooo Masjid Nabawi,
Kemudian tawaf kedai..

Perkarangan Masjid Nabawi

Hari Ke-8 Senin,
Kami melawat Masjid Quba,
Sirah sikit, ini masjid yang nabi ngan sahabat buat masa hijrah,
Kira yang tertua kat arab rasanya...

Masjid Quba

Kemudian kami melawat Kilang Quran,
Dapat Quran free ooo sorang satu,
Akmal: Boleh wat hantaran ni, haha
Member: Mak aih, nak wat hantaran pon barang free ke mal
Akmal: Eh, ni Quran Madinah ni
Ingat ye kalo dpt Quran baca bukan simpan kat almari =)

Bersama Abg Najib, Khidir, Abg Azhar dan Hanif

Pastu gi ladang kurma,
Sini tau ape best,
Makan secara percuma sampai puas,
Orang kata dye bagi rasa,
Kita rasala sampai puas jgn riso diorang x marah,
Sini ada jual kurma nabi, belila 80 riyal sekilo tp kami kumpul2 sama2 kami,
Beli secara lambak dpt murah,
65 riyal sekilo (hasil idea bernas ustaz)

Sedang merasa kurma, kacang dan gula2

Hari ke-9
Selasa adalah travelling day ke Jeddah untuk balik,
Ada jugak dugaan tiba,
Pedal minyak bas patah,
Da tu macam mane nak jalan?
Orang arab power bai, relax je main throttle minyak kat blakang bas,
Gune tali ikat ganti pedal minyak,

Hari ke-10
Kuala Lumpur International Airport, Malaysia
Home Sweet Home =)

Sunday, 11 July 2010

Pengalaman Umrahku =)

Sebenarnya dah lama nak tulis mende ni,
Tp ada sikit malas,

Sampai2 airport Jeddah,
Kena check dengan imigresen,
Disebabkan wanita perlu dtg dengan mahramnya,
Makanya wanita2 yang berumrah dgn kami perlulah dimahramkan dengan lelaki2 yg ada,
Aku dimahramkan 2 wanita,
Bukan sebagai isterila,
Tp sebagai makcik aku,
Gile ape lu orang ingat 2 mahram tu bini,
Next time pegi insyaallah bawak mahram (bini) amin...

Lepas sume tu kami ke kaunter Jabatan Haji dan Umrah,
Yang syioknye selamba je dye amik passport kite,
Nasib baik Abg Amir dah cerita pasal passport ni,
Xde la gelabah sangat,
Mula2 jabatan haji amik pastu bg kat driver bus pastu bg kat tokey hotel pastu muasasah pegang sampai abeh umrah... ini stylo kan?? dah la simpan passport dalam plastik pasar malam je, kalo ilang camne??

Sampai je di hotel trus buat umrah sbb da siap2 ihram sume,
Diperkenalkan dengan Ustaz Taib, org Indonesia yang bermukim di Mekah,
Ustaz Taib mengetuai umrah kami dimulakan dengan tawaf 7 kali pusing,
Berbagai informasi yang Ustaz Taib ni bg,
Lpas habis tawaf mestila Saie, tp malangnya hidung aku berdarah pada pusingan ke-3,
Gile x stylo tengah2 Saie darah meleleh dari idung,
Tangan dah penuh berdarah x sempat mintak tisu berduyun2 orang menghulurkan tisu,
Semua orang dalam trip kami nmpk pendarahan aku,
Adoh, malu je dala ramai pompuan.....

Cantik je Saie abeh masuk waktu subuh,
Kami pon sembahyang la subuh dulu,
Untuk membatalkan ihram kena la tahalul (cukur)
Tp umrah first time ni aku potong beberapa helai je dulu...
Balik subuh makan kat hotel,
Sedap oo makan kat hotel ni.....

Esoknya kami free,
Kami buat umrah second time,
Kali ini aku botak kasi tobek punye

Hari ke-3 hari rabu,
Aku x ingat buat ape,
Ada ziarah ke mane aku x ingat...
Masa ni camera rosak so x boleh nak ingat wat ape hari tu...
Yang pasti ada wat umrah time tghari,
Punyela panas suhu dekat nak 50 Celcius,
Separuh takat didih ooooo.....
Yang stylenye x darah plak idung aku =)
Alhamdulillah...

Hari ke-4
Ada ziarah ke banyak tempat,
Basically tempat2 haji la,
Padang arafah, mina sume


Gambar dekat Jabal Rahmah x silap, excited angin kuat


Ustaz Fakri yang pegang janggut (Ketua Rombongan)

Nasi Mindi (Macam mane ntah eja, ada org sponsor. Budak2 ni kate mesti ada org bayar dam ni, haha)

Hari ke-5
Hari Jumaat...
Memang la penghulu segala hari,
Dugaan pon penghulu aku dapat,
Dah hari Jumaat mestila Sembahyang Jumaat,
Lepas sembahyang Jumaat selipar aku hilang,
Yang bestnye ramai giler orang jual selipar depan masjidil haram,
Masalahnya aku x bawak dompet sbb aku pakai kain pelikat,
Nak jalan balik kaki ayam tanah panas 50 Celcius,
Lu rasa gua buat ape?

Gua doa agar ada la kawan2 gua belum kuar masjid lagi,
Bole la pau 5 riyal nak beli selipar,
Dalam gua tggu doa gua makbul tu,
Adala satu pakcik tua tgh test2 selipar,
Dye pakai satu pastu usha2 selipar tu,
Pastu dye tukar selipar lain,
3 kali dye tukar2 selipar dpan gua,
Panas gile hati dala ilang selipar ada plak makhluk sedg testing selipar,
Selipar ke-3 tu dye macam suke tp dye x dpt jumpe lg sebelah so dye teruskan pencarian...
Trok btul kat masjid pon mencuri,
Masjidil Haram plak tu...

Setelah setengah jam gua tggu,
Tiba2 gua nampak Hanif Noor Izan,
Selipar dye pon ilang jugak,
Syukur Alhamdulillah,
Bukan pasal selipar dye ilang tp sbb dye bwk dompet,
10 riyal kami beli dua selipar....

Bukan nak bersangka buruk,
Tp setiap kali ada org jual selipar mesti ada kehilangan selipar,
Kebetulan???? Barangkali...

Nntla sambung eh....
Letih plak =)

Wednesday, 7 July 2010

Daurah tu ape?

Td bgtau mak,

Akmal : Ibu, Khamis ni ada program
Ibu: Program apa?
Akmal: Daurah
Ibu: Daurah tu ape?
Akmal: Jap sms hosni tny ape tu daurah
.....................
Akmal: Ooo, daurah tu macam seminar
Ibu: Seminar ape?
Akmal: Seminar belajar agama
Ibu: Ha pegila tp jangan belajar yang sesat2 plak. Jgn jadi pengikut ayah pin plak.
Akmal: Haha, mane ada ayah pin lg skang. Ni kasi tebal ilmu di dada, kata nak masuk Imam Muda. (aku gelak besar)
Ibu: Iyela, belajarla elok2. Jangan bawak balik ajaran sesat sudah


=)

Monday, 5 July 2010

SBPI Gombak

Hari ini saya melawat SBPI Gombak,
Dah 3 kali melawat SBPI Gombak sejak di Danau Kota,
Sabtu melawat adik,
Ahad ambik adik outing,
Senin (hari ini) pegi jumpa chegu2 sekalian,

Mulenye ingat nak jumpa semua chegu2 je,
Tibe2 Puan Saidah guru fizik suruh bg "motivational talk",
Dekat Kelas 5 Ibnu Sina,
Tibe2 terkeluar dari mulut

"Alamak, kelas adik aku"

Makanya,
Saya (University of Nottingham),
Hosni (University of Nottingham),
Anas (Al-Azhar University) dan,
Zubair (Universiti Sains Islam Malaysia)
Bersama2 ke kelas 5 IS untuk bercakap,
Tibe2 budak kelas sebelah pon masuk jugak,
Kelas 5 Ibnu Nafis tp x semua,
Ada la dalam separuh,

Mule2 x tau nak ckap ape akhirnya kami kata:

"Korang tnye la ape soalan, ktrg x tau nak ckp ape"

Kemudian bertubi2 soalan kami terima:

"Abg, macam mane nak pandai Sejarah?"
"Abg, macam mane nak pandai Add Math?"
"Abg, macam mane nak pandai Bio?"
Part ni aku diam sbb x blaja bio

"Abg, macam mane x nak ngantok dlm klas?"
"Abg, macam mane nak carik masa buat latihan?"
Macam2 lagi la....

Bile da sibuk jawab semua soalan2 tu,
Terasa macam baru je aku lalui SPM,
Walhal dah 4 tahun yg lalu,
Rase rindu pulak zaman2 sekolah menengah,
Betol la orang kate:

"Zaman belajar la zaman paling best"

Kirenye hidup ni sangat sekejap,
Kirenye hidup ni memang pendek,
Teringat soalan maut rakan:

Rakan: Berapa umur average manusia?
Akmal: 60 - 70 tahun kot
Rakan:

"Kalo macam tu kenapa kite kejar dunia yang hanya untuk 60 hingga 70 tahun sedangkan kite percaya syurga itu kekal abadi??"

Aku tak boleh jawab tp aku mmg suke soalan maut camni......


p/s : oh rindu SBPI Gombak... kena carik member2 balik ni

Lagu Sekolah (part yg aku ingat)
SBPI Sekolah cemerlang,
Geraknya terancang,
OPtimis capai impian,
Bertakhta gemilang,
Di persada ilmu.....................

Saturday, 3 July 2010

Semalam Gua Baca Paper

Utusan Malaysia,
Eh, bukan cite politik la,
Gua baca dye tulis,

"257 000 sijil kelahiran bayi didaftar tanpa bapa"

Ada yang terkejut,
Tp gua x terkejut, gua maintain cool,
Nnt gua story asal gua x terkejut pon,
Lu orang tau kenape xde bapa bayi2 malang ini??
Kalo nak bersangka baik,
Bolela kata bapa2 bayi ni meninggal semase bayi dilahirkan,
Si ibu yang kesakitan, si bapa yang meninggal,
Ajal maut kan di tangan tuhan..

Gua bukan nak bersangka buruk,
Cuma sangkaan gua kurang baik,
Gua rasa tu sume anak luar nikah,
Lu orang kena ingat 257000 tu berdaftar,
X masuk lg yang bayi2 meninggal kena buang,

Semalam jugak gua first time main bola kat padang umah gua,
Lecak bukan main abeh kotor jersey oren gua, (holland2, ehem2 =) )
Tp bukan tu point gua,
Gua nmpk ada ramai couple di tepian padang,
Sedang bermadu kasih asrama di alam fana,
Ada yang gelak2,
Main2 rambut,
Ada yang main gitar untuk awek kat sbelah,
Ada yang main bola macam gua,

Tapi nnt lu orang tny:

"Asal ko x tegur mal? ckp blakang pandai... macam lu bagus"

Gua mau jawab ape macam ni?? Gua bagi alasan boleh:

"Kalau gua tegur budak2 tu, gua rasa sok lu bole baca yassin la ntok gua"

Tp kalo lu orang balas:

"Xde telur la lu, cakap je lebey"

Gua senyum je la bai, macam ni ----> =)


Kemudian malam semalamkan gua gi sokong holland yang menang,
Gua tengok kat uptown danau kota,
Lu tau x uptown tu ape?
Lu mai sini danau kota gua kasi pusing2 danau kota,
Laki la mai, tamau gua bawak pompuan pusing2 malam2,
Uptown tu macam pasar malam la tp jual baju2 suar2 sume,

Lpas pekena teh ais segelas,
Game abeh gua pusing2 gerai uptown,
Gua nmpk bnyk kekasih2 muda,
Tangan lelaki merayap2,
Gua ngan member2 gua single mingle je,
Tpkan yang best gua lihat,
Ada satu balak ni tolong lipat kaki suar awek dye,
X nak kasi kena lecah maklumla musim ujan,
Susah la jaga awek sampai camni,
Sms ngan kol hari2, blanja makan, minum, topup, baju, beg, suar, wayang, jam tu sume normal...
Siap lipat kaki suar x nak kasi lecak,
Ini baru romantis......

Tp nnt lu orang kate:
"Tegurla mal, macam baik sangat"
Haish, penatla ngan lu orang ni...

Mase ni da pukul 2 pagi,
Diorang ni nak stay tgk game lagi satu kot,
Ghana lawan Uruguay,
Macam mane awek2 ni bole kuar rumah pukul 2?
Mak bapak lu x bising ke?
Tp gua pon kluar jugak kol 2 pagi,
Same je la kite.....

Gua nak cite lagi,
Sian lu orang baca panjang2,
Dulu masa gua sekolah menengah,
Ada member gua panas,

Member yg panas: Ewah2, mendada ko jalan ngan balak ko eh..
Gadis: Eleh biarlah, that is what I call love
Member yg panas: (mencarut omputih)

Gua rasa gua da jawab kenapa gua x terkejut pon baca berita macam tu,
Tp gua bukan nak salahkan pompuan,
Gua berpegang pada konsep kawan gua:

"Di dalam perhubungan, kalau baik seorang lelaki maka baiklah perhubungan itu"

Aiseh, jiwang
=)

Friday, 2 July 2010

Sambungan Kisah Semalam

Ini sambungan kisah semalam,
Tp ape jd semalam?
Mari bace sini ----> klik ayat ini

Gua rekemen lu orang bace dlu ape jd smalam,
Baru ada "touching" skit bace cerita hari ini,
Gua mula cerita gua,
Dengan Bismillah =)

Gua skrg nak jd anak yg baik,
Subuh gua bgn sendiri walaupun 6.30,
Sikit2 dulu, kalo nak berubah kena slow2,
Tp mungkin ada yg kate,
"Nak seribu daya, mahu seribu cara"

Lepas smayang subuh,
Bapak gua cakap:

"Kang kol 8 kite gi tgk kereta"

Gua ingat bapak gua sudah boleh halo2 sama gua,
Sangkaan gua meleset,
Bapak gua belum settle lagi ngan gua...

Lu orang rasa ape jd kat kereta merah Proton Iswara tu?
Malam semalam punye gua risau,
Tak boleh tidor, last tgk jam dah kol 4.30 pagi,
Guling2 last2 tidor jugak...

Kol 8.15 kami kuar jalan kaki gi tempat keta gua tersadai,
Alhamdulillah ada lagi keta tu,
Sama macam semalam...

Lu ingat semalam gua ada "quote" ayat Quran:

"Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan"

Pastu ingat Ustaz Fauzan kate satu kesulitan akan ada 2 kemudahan,
Kalo da tulis dalam Quran mmg betol sngt la,

Kemudahan satu:
Hari ini ada 2 lori dgn satu land rover askar betol2 depan tempat keta gua masuk selut. Askar2 tu tgh wat projek pembinaan. Ni bukan politik eh, depa wat parking surau. Gua pon tny la brader askar tu

Akmal: Assalamualaikum bang, boleh mintak tolong abang tarik keta saya yg sangkut tu gune lori askar ni bang?

Brader Askar: Bole je tp x de tali la dik.

Dengan tidak semena-mena, gua dan bapak gua jalan kaki gi kedai hardware beli tali besi ke dawai besi. Entahla gua pon x tau ape name dye.

Bile gua ngan bapak gua sampai surau, bapak Adib (jiran merangkap member gua) sampai plak dengan tibe2 menghulurkan tali yang sangat tebal. Kalo x silap tali ni orang 4 wheel drive suke gune mase masuk lumpur. Lu orang bayang la sendiri.

Tu la kemudahan no 2 yang Allah bagi. Mudahkan keje gua?
Brader askar tu pasang sume, ikatkan tali kat keta gua ngan land rover,
X sampai seminit "settle" sume masalah gua,
Gua nak hulur ar sumbangan duit merah kat 2 brader askar ni,
Nnt lu orang ingat gua kasi rasuah,
Ni budi bahasa la kawan,
Tp depa x mau,
Depa kata:
"Sikit je ni kami buat ni dik, tak payah la. Kalo nak bagi jugak adik bg kat surau, sedekah"

Sape kate askar jahat? Cis lu orang..

Macam biasa ada preview skit la. Ada 2 askar lg satu dalam land rover. Ada 2 pakcik dalam ni, yang nmpk semua badan tu bapak gua, yang nmpk separuh tu bapak adib, jiran gua


Itu je la cerita dye,
Tp lu orang ingat gua terlepas begitu saje,
Bapak gua kasi hukuman berat same gua,

1. Gua kena bayar sarapan pagi gua ngan bapak gua. Ada la dalam 8 hengget, x sampai 2 pound pon x de hal.

2. Gua kena beli kuih-muih bg askar2 tu minum petang, ni sbb askar2 tu x mau amik duit gua so gua beli makanan. Nak x nak diorang kena la amik jugak.

3. Gua kena isi minyak keta. Gua isi 30. Skali ada dua jenis minyak Ron. Gua amik yg murah.

4. Ape lagi, basuh keta la. Da penuh ngan lumpur2. Tangan gua calar2 smalam angkat batu2 sume tp gua tahankan je, walau nak genggam sakit.

p/s : mak gua sudah supply awal2 200 hengget kat gua mane tau kena tarik ke ape. Td gua da discuss same mak gua, dye kate pulang 100 je. Kire sume denda tu mak gua yang support kecuali basuh keta.

p/s: esok gua kongsi tips macam mane gua kasi bapak gua cool balik sama gua.
x sempat ar nak tulis skang, siap2 nak tgk bola Brazil Belanda.
Mesti yg pompuan kate:
"Ish, laki x abeh2 bola"
Member aku slalu jawab bile pompuan bising camne:
"Daripada aku hisap dadah, bek aku tgk bola"

=)

Thursday, 1 July 2010

Gua Sudah Kasi Kecewa Sama Bapak Gua, Baru 2 Hari Jejak Malaysia

Ini hari Khamis,
Gua dari kecik ada sikit karut,
Pikir Khamis mmg hari suey gua,

Hari Khamis la gua gado2,
Hari Khamis la gua sakit2,
Hari Khamis la gua luka2,
Hari Khamis la gua kecewa,
Sume Hari Khamis la...

Nak dimulakan cerita,
Inikan malam Jumaat,
Ada ceramah Isra' Mikraj kat surau,
Member merangkap jiran gua,
Adib ajak gi surau,
Gua pon on je la da mmbe ajak cari pahala,

Mintak izin bapak gua,
Pinjam Proton Iswara merah,
Mau gi surau mesti bole pinjam punye,
Tapi mesti lu orang ingat gua nak cerita gua pegi surau,
Ish, bukan itu yang gua nak cerita,

Lepas sampai surau,
Ceramah baru nak mula,
Ada 2 member gua x maghrib lagi,
Gua ngan Adib da settle da,
Semayang awal waktu kan afdhal,

Pastu gua dengar ceramah,
Layan jugak ustaz ni,
Ustaz Fauzan dari Jabatan Agama UKM,
Cerita Isra' Mikraj,
Gua rasa macam jauh lagi je Isra' Mikraj,
2 minggu lagi,
Tp bukan Isra' Mikraj gua nak cerita,

Lepas ceramah abeh,
Ada makan2,
Macam sedap tp mak gua da masak kat rumah,
Pastu gua ade keje sikit kat umah ni,
Gua pon mintak izin member2 gua cau dulu,
Depa bole jalan kaki,
10 minit je pon,
Tp di sinila tragedi bermula...

Gua nak kuar keta,
Sekali ada keta kat blakang,
Nak reverse gua x confident,
Kang langgar keta orang susah pulak,
Keta insurans bukan nama gua,
So gua amik keputusan nak jalan ke depan,
Tp jalan depan tu ada sikit lumpur2,
Gua rasa bole insyaallah,
Tp penaakulan gua meleset,
Keta gua sangkut dalam lumpur2 tu,
Ke depan x lepas, reverse pon x lepas....

Gua gigil2 kol bapak gua,
Mesti gua kena punye macam ni,
Gua masuk surau balik inform kawan2 gua yang sedap melantak,
Daging masak kicap ngan kari,

Akmal: Keta aku sangkut dow kat lumpur depan tu...
Kawan2: Jom2, jap kasi kitrg abeh makan pastu tolong tolak...

Gua x mintak tolong pon, tp depa da offer,
Gua terharu la nak kasi tau....
Terharu.....

Skali bapak gua sampai,
Bapak gua tnye macam mane bole sangkut,
Gua pon kasi ceritala,
Gua pon kena la ceramah skit ngan bapak gua,

Macam2 la gua cuba,
Angkat tayar,
Korek lumpur,
Tolak kereta,
Nasib ada ramai anak2 muda menolong,
Dalam nada klaka depa cakap dekat yg tolong tgk:

"Pahala woi, xkan tengok je"

Abeh da idea,
Sume x jadi,
Tibe2 teringat ceramah td,
Ustaz kate:

Ustaz: Dalam surah Asy-Syarh, ayat 5 menyebut "Maka sesungguhnya dalam setiap kesulitan ada kemudahan"

Aku pon teruskan berusaha,
Mengetahui kemudahan itu pasti ada,
Tp lama kelamaan,
Makin dalam kereta tenggelam,
Bapak aku kata esok je la sambung,

Gua kasi preview sikit keta merah gua sangkut ni


Tp sebenarnya,
Ada benda lain yang jadi,
Dalam ramai2 yang tolong tengok,
Ada yg berdendam ngan member2 aku,
Katanya nak pukul,
Samseng skola ni,
Ada dua orang budak form 5 yg naik keta ngan aku,
Depa tu la nak kena pukul,
Tp sebab ada bapak aku,
Diorang x buat ape2,
Sbb da lame sangat diorang balik,

Kawan: Aku x percaya la ustaz tu cakap, dye kate satu kesulitan datang 2 kemudahan. Ni datg lg satu kesulitan.

Akmal: Eh, tu bukan ustaz cakap. Tu tuhan yang cakap, kan ayat Quran tu. Kita tggu je kemudahan tu. Tuhan nak bg macam mane kita tak tau

Aku harap 2 member aku ni selamat,
Zaman aku gado2 ni sekolah menengah lagi aku da tgglkan,
Sbb masa aku skola menengah badan aku kecik,
Lambat baligh, haha


p/s: doakan member2 aku ni x kena pukul, depa ramai dow. Harap2 besok keta bole kuar

Tau x As-Syarh tu surah mane? yang mula dengan Alam Nashrah

Malaysiaku Gemilang

Alhamdulillah,

Semalam selamat mendarat kat Malaysia pukul 1 tengahari,
Tggu air zamzam kat luggage claim sampai sejam lebih,
Pukul 3 baru keluar airport,
Mak ngan Ayah datang amik,

=)

Penat bercerita dekat mak ayah,
Daripada cerita Omputih,
Sampai ke cerita pak arab,
Sebenarnya tengah update blog untuk cerita pengalaman di tanah haram,
Tapi tak siap tulis lagi so x publish la...
Esok insyaAllah......


Semalam sampai umah,
Tengok umah da lain,
Dulu mak ada la bagitau,
"Kitorang betolkan rumah sikit"
Ingat betolkan ape,
Rupanya renovate.....

Balik2 terus aku settlekan booking Notts Game,
Susah sngt nak dpt internet kat Saudi

Pastu kol 6 pergi padang,
X ramai yang aku kenal,
Ada la 2, 3 orang yang betol2 rapat dlu,
Sabtu ni aku nak main bola,
Cari balik sume member malaysia......

Rupanya,
Ada jugak visitor blog aku,
Dpt la 5-10 sehari,
Dengan ini aku berazam untuk update blog hari2,
InsyaAllah

Malam pulak lepas isyak,
Kuar makan satay kajang,
Pergh terbaik !!!




p/s: kepala da botak, jalan kemana2 pon pakai topi..... haha