Thursday, 29 April 2010

First Year

Rabu,
Cuti tinggal 4 hari,
Coursework pon ada 4 lagi,
Cantik.....



Situasi Di Pagi Rabu,

Akmal : Malas bro siapkan coursework

Aliff : Btol, aku pon

Abu : Mengapakah?

Akmal : First Year bukan kire pon. Asal lulus sudah.

Aliff : Btol, tak significant pon kalo usaha sungguh2.

Abu : Sape kate tak kire? Sape kate tak significant?

Akmal : Ape ko merepek ni?

Aliff : Btol

Abu : Allah kan kire. Tak significant lagi?




Ustaz ajar dulu masa darjah 6:

"Allah tak pandang hasil, Allah pandang usaha"

Wednesday, 28 April 2010

Serius Nangis

Semalam,
Lepas siapkan Programming Project,
Buka Facebook,
Jumpa video ni,
Tengokla.....






Lepas tengok video ni,
Serius nak nangis,
Sekali membe masuk bilik,
Tak kan nak nangis kot,
Malu bai,

Biasa la,
Aku kan lelaki,
Ego lebey.....

Sunday, 25 April 2010

Nak Cepat

Aku muda,
Baru 21,
20 kalau ikut "birthday",
Pantang dapat kereta,
Memang nak cepat,
Memang nak laju,
Darah muda,
Tak sabar....


Tapi,
Ayahku kenal sangat anaknya ini,
Ayahku selalu pesan,

"Jangan sebab kita nak sampai awal setengah jam, akhirnya kita tak sampai langsung"

=)

Thursday, 22 April 2010

Cuak

Beberapa bulan yang lalu,

Housemate: Mal, sebelum balik Malaysia kita buat Umrah dulu?

Akmal: Camne nak buat?

Housemate: MSM ada buat. Sbelum balik Malaysia singgah Jeddah dulu beberapa hari.


Pikir punye pikir. Sementara x sibuk lagi, sementara duit banyak dan mak ayah pon "green light" aku pon setuju.
oo lper, MSM (Majlis Syura Muslimun) link ni



Tp sekarang,

Aku takut,
Nak pegi Makkah,
Sbb takut,
Kecik2 dulu baca Mastika,
Org jahat x boleh nampak Kaabah,
Sume salah Mastika (da ko jahat, mastika plak salah)



Serius ni,
Aku cuak,
Aku takot,
Tak nampak Kaabah..

Ya Allah.......................



Monday, 19 April 2010

Pesan

Pesan Mak:

Ni dekat negara orang,
Jangan tinggal sembahyang,
Jaga kesihatan,
Belajar rajin-rajin...

Pesan Ayah:

Ni dekat negara orang,
Jangan asyik main bola je,
Jangan asyik main game je,
Jangan kahwin orang putih, (ni mmg bapak guer pesan)
X cukup duit bagitau,
Ade ape-ape telefon....

Pesan Isteri:

Nanti da jauh,
Selalu2 la telefon ye..
Bile mase kau kahwin ngok!!!

Pesan Adik:

Abg,
Nanti kat oversea,
Bawa balik souvenir...
X nak key-chain..


Gua rindu family gua bai...
Lu orang?

Thursday, 15 April 2010

Huruf B?

Situasi di Sekolah Rendah Kampung Selayang 4,
Kelas 5 A..


Chegu: Murid2, hari ini cikgu nak murid2 mencipta cerita pendek yang hanya menggunakan huruf B di awal setiap perkataan.

Johan: Saya x paham chegu..

Chegu: Saya bagi contoh ye Johan. Basikal Badrul Besar. Basikal Baru Bapanya.

Badrul: Saya mana ade basikal chegu??

Chegu: Ini contoh saje Badrul. Faham murid2?

Kelas 5 A: Paham Chegu!!!

Chegu: Saya bagi 10 minit semua mesti ada satu cerita.




10 minit berlalu.

Chegu: Dah 10 minit ye murid2. Sape2 sukarela nak bacekan cerita pendek die sila ke depan.


Basir si kaki buli ke depan dengan beraninya

Basir: Saya bace ye chegu "Badrul Budak Busuk. Budak-Budak Bangi Berkata, Badrul Berbadan Busuk. Badrul......"

Chegu: Berhenti Basir. Saya suruh awak buat cerita, bukan mengata. Awak didenda berdiri di luar. Keluar sekarang.


Basir pon melangkah keluar dengan malunya. Tiba-tiba Badrul berdiri dan berkata

Badrul: Basir Berbadan Besar!!

Chegu: Badrul, awak pon berdiri di luar juga. Sekarang!!!


Badrul pon menemani Basir di luar. Di luar mereka saling memandang dengan penuh dendam

Chegu: Ada siapa2 lagi nak bentangkan cerita mereka.

Akmal: Beta mampu.

Chegu: Ke depan Akmal.


Akmal merupakan pelajar paling pintar di Kampung Selayang. Harapan sekolah Kampung Selayang untuk mendapat pelajar pertama mendapat 5A dalam UPSR tahun hadapan. Oh, juga merupakan kerabat diraja. Pasal tu dye guna "beta".




Akmal: Bila Bercinta, Berbicara Bersayang-sayang, Berbaby-baby, Berhoney-honey. Bila Beranak, Buang Bayi. Bodoh Betul Budak-Budak Begini. Beta Begitu Berdukacita Berkenaan Berita Begini.




....................................
Pesan seorang rakan: Biar cinta setinggi gunung, agama jangan dibuat mainan









Wednesday, 14 April 2010

Ajaklah Aku...

Ajaklah aku,
Pegi main bola,
Dekat Sports Center,
25 minit jalan kaki,
aku pegi......

Ajaklah aku,
Keluar makan,
Dekat City Center,
15 minit naik bas,
aku pegi.....

Ajaklah aku,
Main game,
Dekat rumah kawan,
Cuaca sejuk pon,
aku pegi.....







Ajaklah aku,
Pegi surau,
Sembahyang jemaah,
Pahala 27 kali ganda,
Naik kereta lagi,
3 minit je pon,

Yg ni plak aku TAK slalu pegi.....
Ape kes??

GerGium Best.....

Lame x usik blog...
Sebab ade kat GerGium....
Germany Belgium...




Tuesday, 6 April 2010

Satu Hari Nanti....... =)

Cuti Easter di mulakan dengan marathon.....

Filem Ketika Cinta Bertasbih 1 dan 2.....
Mula pukul 12 tengah malam,
Pukul 5 tamat marathon,
Kemudian sembahyang subuh terus,

Tapi bukan ini yang aku nak cerita,
Ini cerita aku satu hari nanti............



Tarikh: Satu hari nanti
Lokasi: Uk atau Malaysiaku

Dialog biniku dan aku =) ....hehe...

Isteri: Abg...
Aku: Ye saye...

Isteri: Nak tanya bole?
Aku: Tanyala... Ape dye?

Isteri: Abg syg saye?
Aku: Sayang tetapi Allah lebih menyayangimu =)

......................................

hahaha, ni la penangan KCB kat aku.....
berangan x sudah.....

Mungkin bukan berangan, tapi cita-cita....
Tipu ar lu orang x mo kahwin
=)




Baru Satu Post Dah Malas ke Bro???

Lama x update blog,
Bukan pasal malas....

Lama x update blog,
Bukan pasal hangat2 tahi ayam....

Lama x update blog,
Bukan pasal busy, dah cuti Easter dah pun.....

Lame x update blog,
Sbb lupe password, maklumlah blogger baru.... =)