Wednesday, 29 December 2010

Exam Sudah Dekat dan Ceritera Ireland (2 post dalam 1 post)

Exam sudah dekat,
Sangat dekat

Hari ini sudah 29 December,
Exam saya pada 11 Januari,
Maka saya tinggal 12 hari lagi

Jika saya tidur 6 jam sehari,
Jika saya makan 2 jam sehari,
Jika saya mandi 1 jam sehari,
Jika saya lepak2 2 jam sehari,
Jika saya tengok tv dan sembang2 4 jam sehari,
Jika saya baca blog dan update blog 2 jam sehari,
Jika saya ber"facebook" 1 jam sehari,
Jika saya mengelamun 2 jam sehari,

Tinggal 4 jam sehari untuk belajar,
4 jam adalah 1/6 hari,

Maka 1/6 daripada 12 hari adalah 2 hari
Oh, lusa exam..
Memang dekat sangat


*********************************************

Ceritera Ireland ku,

Kami dijadualkan terbang buat kali kedua pada 23 December,
Dan kami pun bersedia,
Dalam perjalanan ke airport di dalam teksi,
Saya melihat signboard,
7 batu lagi ke airport,
Hatiku gembira bukan kepalang,

Tiba2 kedengaran suara cha ketua rombongan kepada pemandu teksi:

"Could you make a u-turn because i've received an email that our flight has been cancelled"
(power giler blackberry)

Tiada Ireland untuk kami,
Dan kami pasrah,
2 kali flight kami cancel,
Kecewa benar....

Memang bukan rezeki kami berpijak di bumi Ireland tahun ini...
Mungkin tahun depan...

Apa hikmahnya??

"Ha, yang ini kita tak tahu"
(seperti K. Rahman dalam filem Los dan Faun)


Tapi pasti ada hikmahnya

=)

8 comments:

  1. lama sgt tu mengelamun 2jam sehari.haha..ngelamun apa benda tu?
    takpe lah..dh Allah tak suruh pegi ireland tahun ne..
    semoga lancar je exam nanti..doa2 kn kite jugak ye =)

    ReplyDelete
  2. oh.. exam jugak ke? sama2 lah berusaha
    =)

    ReplyDelete
  3. mandi 1 jam??
    ko anak dara ke ape ni mal

    exam 11 jan gak aku pun
    wiwiwi good luck!

    ReplyDelete
  4. anish: hahaha, sejam tu sebab 2 kali sehari. Bukan anak dara, aku pembersih.. hahaha, gud luck =)

    husna: haha, thanks2... dah abes spm mmg best =)

    ReplyDelete
  5. mana ko tahu nama dia k rahman mal?..haha teringat ak scene tuh..

    ReplyDelete
  6. Adik wishing you a beautiful time ahead, hope this New Year starts on a bright note for you, bringing your way the most beautiful dreams and may it usher in a blissful period, making each day of the coming year an occasion to celebrate,with fragrant memories and joyous moments to last forever:))

    ~Kakak Gorgeousss

    ReplyDelete
  7. cha: haha, sbb aku penah tengok dye dalam tv.. cerita spontan.. satu lagi dye anak A Rahman Hassan. yang nyanyi lagu ada param2 tu.. haha

    kakak gorgeousss: pergh, mmg x dapat nak teka siapakah gerangan kakak ni.. anyway terima kasih.. moga gorgeousss selalu

    =)

    ReplyDelete