Friday, 8 October 2010

Jangan Gaduh-Gaduh

Sebagai manusia,
Kita diciptakan dengan pelbagai corak pemikiran dan pemahaman,
Jadi mestilah ada percanggahan pendapat,
Tak kirala dalam persatuan ke, politik ke,
Yang penting kita mestilah hormat pandangan orang lain,
Sebab pandangan tak ada betul salah,
Jawapan barula ada betul salah.....


Pedulilah kau parti mana pon,
Pedulilah kau jemaah mana pon,
Pedulilah kau persatuan mana pon,
Kenapa perlu gaduh2??
Tulis blog bagi orang sakit hati,
Tulis email dekat yahoogroup kasi orang panas,
Tulis status facebook yang cari gaduh,
Update twitter yang kontroversi,
Tulis email dekat yahoogroup kasi orang panas(eh, kenapa aku ulang?)


Aku ada satu cerita,
Pak sedara ngan mak sedara aku,
Yang pak sedara ni orang kuat hijau,
Yang mak sedara ni orang kuat merah,
Masa pilihan raya umum,
Apa korang rasa jadi??


Rumah diorang naik 4 bendera,
Satu bendera hijau,
Satu bendera biru cair,
Satu bendera merah,
Satu bendera biru pekat,


Takde gaduh2 pon,
Kau buat keje kau,
Aku buat kerja aku,
Tak perlulah sampai saling memburuk-burukkan,
Bikin panas telinga ke,
Dan bergaduh sesama sendiri,
Pak ngan mak sedara aku ni beranak 7 lagi.....


Ingat Akmal,
Tak perlu memburuk-burukkan orang lain,

=)

4 comments:

  1. haha,aku tau ko cite pasal ape.
    takpe bro,perangai orang kita tak boleh ubah tapi perangai sendiri kita buleh kawal.
    jgn rosakkan nama baik KITA.hehe

    ReplyDelete
  2. poor those y cari gaduh or kasi orang panas..

    supposedly try seek first to understand, then to be understood..
    kita boleh salahkan penulis y tulis sebegitu, but perhaps we need to explore the background issue n pengalaman y lalu..itu satu kemungkinan atau approach y boleh kita ambil..rather than speculating or tag n labelling ppl..

    fikri: apa sebenarnya y akmal nih tulis bro?

    ReplyDelete
  3. mat: aku tulis pasal liverpool la mat... ade orang kutuk2 liverpool aku, aku panas ar.. hahaha =p..

    jaga nama baik Islam =)


    cha: mekasih cha atas pandangan.. aku memang selesa kalo bercakap dengan ko.. aku setuju ape kau cakap... mekasih cha

    yang penting kita sama2 sokong torres...=)

    ReplyDelete
  4. akmal akmal

    jom share dgn aku nk :D

    ReplyDelete