Monday, 5 July 2010

SBPI Gombak

Hari ini saya melawat SBPI Gombak,
Dah 3 kali melawat SBPI Gombak sejak di Danau Kota,
Sabtu melawat adik,
Ahad ambik adik outing,
Senin (hari ini) pegi jumpa chegu2 sekalian,

Mulenye ingat nak jumpa semua chegu2 je,
Tibe2 Puan Saidah guru fizik suruh bg "motivational talk",
Dekat Kelas 5 Ibnu Sina,
Tibe2 terkeluar dari mulut

"Alamak, kelas adik aku"

Makanya,
Saya (University of Nottingham),
Hosni (University of Nottingham),
Anas (Al-Azhar University) dan,
Zubair (Universiti Sains Islam Malaysia)
Bersama2 ke kelas 5 IS untuk bercakap,
Tibe2 budak kelas sebelah pon masuk jugak,
Kelas 5 Ibnu Nafis tp x semua,
Ada la dalam separuh,

Mule2 x tau nak ckap ape akhirnya kami kata:

"Korang tnye la ape soalan, ktrg x tau nak ckp ape"

Kemudian bertubi2 soalan kami terima:

"Abg, macam mane nak pandai Sejarah?"
"Abg, macam mane nak pandai Add Math?"
"Abg, macam mane nak pandai Bio?"
Part ni aku diam sbb x blaja bio

"Abg, macam mane x nak ngantok dlm klas?"
"Abg, macam mane nak carik masa buat latihan?"
Macam2 lagi la....

Bile da sibuk jawab semua soalan2 tu,
Terasa macam baru je aku lalui SPM,
Walhal dah 4 tahun yg lalu,
Rase rindu pulak zaman2 sekolah menengah,
Betol la orang kate:

"Zaman belajar la zaman paling best"

Kirenye hidup ni sangat sekejap,
Kirenye hidup ni memang pendek,
Teringat soalan maut rakan:

Rakan: Berapa umur average manusia?
Akmal: 60 - 70 tahun kot
Rakan:

"Kalo macam tu kenapa kite kejar dunia yang hanya untuk 60 hingga 70 tahun sedangkan kite percaya syurga itu kekal abadi??"

Aku tak boleh jawab tp aku mmg suke soalan maut camni......


p/s : oh rindu SBPI Gombak... kena carik member2 balik ni

Lagu Sekolah (part yg aku ingat)
SBPI Sekolah cemerlang,
Geraknya terancang,
OPtimis capai impian,
Bertakhta gemilang,
Di persada ilmu.....................

4 comments:

  1. ada soklan lagi maut kot dari soklan tu.
    ammar kasi kat blog die.
    mmg maut abeh.
    hehe

    ReplyDelete
  2. mantap..aku dgn dak2 batch aku pon baru abes wat program 1 weekend utk dak2 nk SPM kt skola aku..mmg reminiscing bout d old days..huhu

    ReplyDelete
  3. jawapan mautnye mane mal

    ReplyDelete
  4. sbpi gombak cemerlang laa
    silap lirik tue

    ReplyDelete