Sunday, 11 July 2010

Pengalaman Umrahku =)

Sebenarnya dah lama nak tulis mende ni,
Tp ada sikit malas,

Sampai2 airport Jeddah,
Kena check dengan imigresen,
Disebabkan wanita perlu dtg dengan mahramnya,
Makanya wanita2 yang berumrah dgn kami perlulah dimahramkan dengan lelaki2 yg ada,
Aku dimahramkan 2 wanita,
Bukan sebagai isterila,
Tp sebagai makcik aku,
Gile ape lu orang ingat 2 mahram tu bini,
Next time pegi insyaallah bawak mahram (bini) amin...

Lepas sume tu kami ke kaunter Jabatan Haji dan Umrah,
Yang syioknye selamba je dye amik passport kite,
Nasib baik Abg Amir dah cerita pasal passport ni,
Xde la gelabah sangat,
Mula2 jabatan haji amik pastu bg kat driver bus pastu bg kat tokey hotel pastu muasasah pegang sampai abeh umrah... ini stylo kan?? dah la simpan passport dalam plastik pasar malam je, kalo ilang camne??

Sampai je di hotel trus buat umrah sbb da siap2 ihram sume,
Diperkenalkan dengan Ustaz Taib, org Indonesia yang bermukim di Mekah,
Ustaz Taib mengetuai umrah kami dimulakan dengan tawaf 7 kali pusing,
Berbagai informasi yang Ustaz Taib ni bg,
Lpas habis tawaf mestila Saie, tp malangnya hidung aku berdarah pada pusingan ke-3,
Gile x stylo tengah2 Saie darah meleleh dari idung,
Tangan dah penuh berdarah x sempat mintak tisu berduyun2 orang menghulurkan tisu,
Semua orang dalam trip kami nmpk pendarahan aku,
Adoh, malu je dala ramai pompuan.....

Cantik je Saie abeh masuk waktu subuh,
Kami pon sembahyang la subuh dulu,
Untuk membatalkan ihram kena la tahalul (cukur)
Tp umrah first time ni aku potong beberapa helai je dulu...
Balik subuh makan kat hotel,
Sedap oo makan kat hotel ni.....

Esoknya kami free,
Kami buat umrah second time,
Kali ini aku botak kasi tobek punye

Hari ke-3 hari rabu,
Aku x ingat buat ape,
Ada ziarah ke mane aku x ingat...
Masa ni camera rosak so x boleh nak ingat wat ape hari tu...
Yang pasti ada wat umrah time tghari,
Punyela panas suhu dekat nak 50 Celcius,
Separuh takat didih ooooo.....
Yang stylenye x darah plak idung aku =)
Alhamdulillah...

Hari ke-4
Ada ziarah ke banyak tempat,
Basically tempat2 haji la,
Padang arafah, mina sume


Gambar dekat Jabal Rahmah x silap, excited angin kuat


Ustaz Fakri yang pegang janggut (Ketua Rombongan)

Nasi Mindi (Macam mane ntah eja, ada org sponsor. Budak2 ni kate mesti ada org bayar dam ni, haha)

Hari ke-5
Hari Jumaat...
Memang la penghulu segala hari,
Dugaan pon penghulu aku dapat,
Dah hari Jumaat mestila Sembahyang Jumaat,
Lepas sembahyang Jumaat selipar aku hilang,
Yang bestnye ramai giler orang jual selipar depan masjidil haram,
Masalahnya aku x bawak dompet sbb aku pakai kain pelikat,
Nak jalan balik kaki ayam tanah panas 50 Celcius,
Lu rasa gua buat ape?

Gua doa agar ada la kawan2 gua belum kuar masjid lagi,
Bole la pau 5 riyal nak beli selipar,
Dalam gua tggu doa gua makbul tu,
Adala satu pakcik tua tgh test2 selipar,
Dye pakai satu pastu usha2 selipar tu,
Pastu dye tukar selipar lain,
3 kali dye tukar2 selipar dpan gua,
Panas gile hati dala ilang selipar ada plak makhluk sedg testing selipar,
Selipar ke-3 tu dye macam suke tp dye x dpt jumpe lg sebelah so dye teruskan pencarian...
Trok btul kat masjid pon mencuri,
Masjidil Haram plak tu...

Setelah setengah jam gua tggu,
Tiba2 gua nampak Hanif Noor Izan,
Selipar dye pon ilang jugak,
Syukur Alhamdulillah,
Bukan pasal selipar dye ilang tp sbb dye bwk dompet,
10 riyal kami beli dua selipar....

Bukan nak bersangka buruk,
Tp setiap kali ada org jual selipar mesti ada kehilangan selipar,
Kebetulan???? Barangkali...

Nntla sambung eh....
Letih plak =)

2 comments:

  1. bunyi cam menipu ke dimahramkan tuh?..cemane bro?

    ReplyDelete
  2. Kalo perkataan kasarnye menipu la cha...
    Tp perkataan baiknya trick...

    ReplyDelete