Monday, 12 July 2010

Pengalaman Umrahku 2 =)

Sambung cerita semalam
Semalam cerita ape??
Oooo... sini2 -----> semalamnye cerita

Hari ke-6 Sabtu
Kami mendaki Bukit Nur
Yang ada Gua Hira' di puncaknya...
Ingat Gua Hira'??
Ala yang nabi dpt surah Iqra' tu...
Ada wat dokumentari la konon2 pendakian.
Tp malas nak upload internet malaysia slow.. tggu balik UK insyaallah

Persediaan Pendakian

Kami bertolak selepas subuh seawal 6.30 pg,
Sbb nnt kalo da pukul 9 da panas sngt,
Pendakian memakan masa 45 minit campur rehat,
Penat oooo tp respek pakcik2 tua steady meady je panjat,
Ada makcik dah merangkak pon teruskan perjalanan...

Tp ada yang x best,
Masa nak masuk dalam gua hira' tu,
Sume orang rebut2,
Brape kali kami kena potong,
Penat2 bratur aleh2 kena tolak bgitu sahaja,
Ustaz kata:
"Umrah ini mendidik kita dengan bersabar"
Sabar je la =)

Da sampai puncak =)

Kecik je Gua Hira' adlh selebar cukup2 ntuk dua org solat,
Oleh itu ramaila manusia solat sunat dalam gua tu,
Nabi ada solat ke dalam gua tu?
X silap masa tu syariat solat pon xde lg...
Tp xpela bukan dosa pon smbhyang sunat..
Oh yer, bnyk monyet kat situ jd hati2 kalo bwk plastik

Kami pon pulang setelah penat lelah mendaki bukit nur itu,

Hari ke-7 Ahad
Kami bergerak ke Madinah,
Agak excited sebenarnya sbb org kata Makkah Madinah ni lain,
Tp sebelum sampai kami ditimpa musibah,
Tayar bas kami pancit atau lebih tepat lg meletup,


Tebabom!!!!!

Yang lagi menariknya di tempat tayar meletup tu ada plak kedai tayar,
Konspirasi?? Kebetulan mungkin =)

Sesampai di Madinah kami sembhyang asar di Masjid Nabawi
Cantik ooo Masjid Nabawi,
Kemudian tawaf kedai..

Perkarangan Masjid Nabawi

Hari Ke-8 Senin,
Kami melawat Masjid Quba,
Sirah sikit, ini masjid yang nabi ngan sahabat buat masa hijrah,
Kira yang tertua kat arab rasanya...

Masjid Quba

Kemudian kami melawat Kilang Quran,
Dapat Quran free ooo sorang satu,
Akmal: Boleh wat hantaran ni, haha
Member: Mak aih, nak wat hantaran pon barang free ke mal
Akmal: Eh, ni Quran Madinah ni
Ingat ye kalo dpt Quran baca bukan simpan kat almari =)

Bersama Abg Najib, Khidir, Abg Azhar dan Hanif

Pastu gi ladang kurma,
Sini tau ape best,
Makan secara percuma sampai puas,
Orang kata dye bagi rasa,
Kita rasala sampai puas jgn riso diorang x marah,
Sini ada jual kurma nabi, belila 80 riyal sekilo tp kami kumpul2 sama2 kami,
Beli secara lambak dpt murah,
65 riyal sekilo (hasil idea bernas ustaz)

Sedang merasa kurma, kacang dan gula2

Hari ke-9
Selasa adalah travelling day ke Jeddah untuk balik,
Ada jugak dugaan tiba,
Pedal minyak bas patah,
Da tu macam mane nak jalan?
Orang arab power bai, relax je main throttle minyak kat blakang bas,
Gune tali ikat ganti pedal minyak,

Hari ke-10
Kuala Lumpur International Airport, Malaysia
Home Sweet Home =)

1 comment:

  1. best nye pegi umrah..
    boleh tgk tak camne Quran madinah? :)

    ReplyDelete