Wednesday, 9 June 2010

Mahmud Cinta Nicole

Sabtu lepas rumah Naqib kami,
Kami panggil rumah tu rumah biru,
Rumah kami dipanggil rumah KMB,
Rumah Cha dipanggil rumah sukan oleh bro Pie,
Bukan nama rumah yang saya nak cerita,

Oh yer,
Rumah biru semalam ada makan,
Sebagai jamuan perpisahan ahli rumah biru,
Mereka semua final year,
Juga sebagai majlis kesyukuran,
Naqib kami kahwin disember lepas,
Juga sebagai majlis kesyukuran,
Kelahiran Muaz anak seorang ahli rumah biru,

Kemudian kami dibawa Naqib sembahyang maghrib isyak di surau,
Lepas sembahyang isyak tetibe pak imam bersuara:


"I hope everyone could stay because there will be a "nikah" of our brother, brother Mahmud"


Saya tetibe jadi excited dan terus tanya Azim:

Akmal: Ko ada meeting x malam ni, kite stay tengok jap.

Azim: Xde, ok je kalo nak tengok.


Mula-mula skali ada khutbah kahwin,
Memang tak pernah tau plak kahwin ada khutbah,
Ingat tinggal nak salam akad je,
Tapi memang best tok kadi tu bagi khutbah, (rasanya sini x panggil tok kadi)
Ada sekali tu part tok kadi tu cakap camni dalam khutbah dye:

"I know that some of you here are not married yet and let's make doa so that all of them will get a good wife"

Tiba2 part ni ada senior cuit2 aku,
Pastu senyum2,
Pastu aku pandang lagi 2 housemate aku, diorang pon senyum2 kat aku,
Dalam hati aku "eh, macam aku plak yang nak kahwin"
Tapi tak pe, mungkin tu doa dari mereka untuk aku,
Mane tau untung2 aku plak kahwin,

Oh yer,
Brother Mahmud ni kahwin ngan orang German,
Jadi x boleh la nak ikot sbb bapak aku dah awal2 lagi pesan sbelum fly,

Ayah : Kamu jangan kahwin ngan omputih pulak ye balik nnt

Akmal: African bole yah?

Ayah: Ish kamu ni......

Sory la omputih, bapak i x kasi


Simple je majlis nikah ni,

Jubah putih tu tok kadi, jubah putih ngan vest kaler emas tu pengantin lelaki

,

Pastu ada makan2 skit


Aku dah salam pengantin lelaki ni. Ambik berkat kononnye.


Amacam?
Senang je nak kahwin kat UK ni....
Tak payah upah abang2 kompang,
Mak andam, Telur rebus,
Catering2 sume x payah,



Memetik kata2 seorang kawan:

"Nak kahwin tu senang, nak menjaga perkahwinan itu yang susah"

10 comments:

  1. terbaek la mal..
    ak ske petikan kate2 kwn ko tu...
    thumbs up!!

    ReplyDelete
  2. pergh bu, ko bace blog aku seh.. terharu gile bai..

    ko kahwin nnt jemput aku dow... jangan lupe

    ReplyDelete
  3. saya nak suami mata biru.boleh?

    ReplyDelete
  4. Nicole tu Islam ke akmal?

    ReplyDelete
  5. sasya: haha, demand nak tggi je ko ni...

    anonimus: mesti la islam kan? kalo x camne bole kahwin

    ReplyDelete
  6. Ada pendapat seorang utz agar dipermudahkan kahwin sebab byk gejala yg merosakkan remaja skrg. Ibu bapa kene mudahkan anak2 utk kahwin.

    Pendapat utz kedua plak kata xleh mudah2 je kahwen sebab tggjawabnya besar. Xbleh fikir mudarat maksiat sebab x kawen je, kene fikir mudarat kalo kahwin terburu2 tanpa perancangan.

    So kenela seimbangkan: Bagi yg nk kahwin cepat, kene prepare diri dengan iman dan ilmu yg mantop. Pasangan plak kene pilih betul2 baik agamanya, jgn pilih sembarangan. Wallahua'lam.

    -azim-

    ReplyDelete
  7. Sory la omputih, bapak i x kasi



    ko bkn omputih ke mal?
    oops.

    ReplyDelete
  8. peminat akmal, sabar ye. die baru balik rumah

    ReplyDelete
  9. eh jap, for the record, aku x senyum kat kau...hahaha

    ReplyDelete
  10. hehe..sume org cuit ko sebab nampak ko excited sgt..melebihi brother mahmood lak =P

    ReplyDelete